Farorna med exponering för blått ljus och hur du skyddar dina ögon för att hålla dem friska

Farorna med exponering för blått ljus och hur du skyddar dina ögon för att hålla dem friska

Du kanske inte är medveten om det, men du bombarderas med blått ljus varje dag. Troligtvis kommer det från din telefon, din dator, din TV och till och med några glödlampor. Och medan en viss mängd blått ljus är nödvändigt för god hälsa, kan för mycket blått ljus få skadliga konsekvenser. I den här artikeln kommer vi att diskutera farorna med exponering för blått ljus och hur du kan skydda dig själv. Så, om du vill hålla dina ögon friska, läs vidare!

Vad är blått ljus?

Blått ljus är en typ av synligt ljus med hög energi som har en kortare våglängd och högre energi än andra färger i det synliga spektrumet. På grund av detta tenderar blått ljus att spridas mer än andra färger. Det betyder att när vi utsätts för blått ljus sprids det inuti våra ögon och når näthinnan (ögats baksida). Och för mycket exponering för blått ljus kan skada näthinnan med tiden. 

Hur påverkar blått ljus din hälsa?

Exponering för blått ljus kan ha negativa konsekvenser för både vår fysiska och mentala hälsa. Här är bara några sätt som blått ljus kan skada vår hälsa: 

Fysisk trötthet

Blått ljus undertrycker produktionen av melatonin (ett hormon som reglerar sömn-/vakncykeln) mer än någon annan färg i det synliga spektrumet. Det betyder att exponering för blått ljus på natten kan göra det svårare att somna och sova. Och om du inte får tillräckligt med kvalitetssömn riskerar du att bli fysisk trötthet under dagen. 

Ögonansträngning

Långvarig exponering för blått ljus kan leda till digital ögon belastning. Symtom på digital ögonansträngning inkluderar torra ögon, suddig syn, huvudvärk och smärta i nacke och axlar. 

Ökad risk för sjukdomar

Forskning tyder på att exponering för blått ljus kan öka risken för makuladegeneration (en degenerativ sjukdom som påverkar näthinnan). Det kan också spela en roll i utvecklingen av grå starr (ett tillstånd som orsakar grumling av ögats lins). 

Hur kan du minska din exponering för blått ljus?

Det bästa sättet att minska din exponering för blått ljus är att begränsa din användning av elektroniska enheter – särskilt på natten. Men eftersom det inte alltid är möjligt eller praktiskt, här är några andra tips för att minska din exponering: 

Använd glasögon som blockerar blått ljus 

Dessa speciella glasögon har ett filter som blockerar skadliga blåljusvågor. Att bära dem under längre perioder av skärmtid kan bidra till att minska den digitala ögonansträngningen och tröttheten. Klicka här för att utforska ett urval av kvalitets- och prisvärda blåljusglasögon för kvinnor och män, och du kan även utforska läsglasögon och solglasögon.

Ta pauser ofta

När du arbetar på en skärm under långa perioder, ta pauser var tjugonde minut eller så för att ge dina ögon vila. Och se till att blinka ofta! Att stirra på skärmar kan få oss att blinka mindre, vilket kan leda till torra ögon. 

Justera inställningarna på dina enheter

Många telefoner, datorer och TV-apparater har inställningar som gör att du kan minska mängden blått ljus som de sänder ut. Så dra nytta av dessa inställningar när du använder skärmar på natten. 

 

Vi hoppas att den här artikeln har hjälpt dig att bättre förstå farorna med exponering för blått ljus och hur du kan skydda dig mot dess skadliga effekter. Kom ihåg att för mycket blått ljus kan leda till digital ögonansträngning, fysisk trötthet, ökad risk för sjukdomar och mer. Så vidta åtgärder idag för att minska din exponering!